Satellitmottagning i Brf. Magdalena

Föreningen har sedan december 2009 en anläggning för gemensam mottagning av satellit-tv. Satellitmottagningsanläggningen är ett så MF-nät då lägenheterna via en så kallad multiswitch belägen i källaren oberoende av varandra kan välja mellan fyra satellitpositioner.
Det behöver inte dras någon ny kabel till lägenheterna eftersom satellitsignalerna kan skickas på samma kabel som ComHems utbud. Anledningen till detta är att de ligger på olika frekvenser. Internet eller telefoni via ComHem går det dock inte att kombinera med satellitmottagning.
För den som så önskar kan man i stället för ComHem få Boxers utbud. Denna möjlighet erbjuds även för de som inte önskar satellitmottning.

Kontakta Dan Sahlin för mer info eller om du vill bli inkopplad. Tills vidare tar föreningen inte ut någon avgift alls för inkoppling, omkoppling eller urkoppling från systemet.

Möjligheter med direkt satellitmottagning 

Med en egen satellitmottagare jämfört med kabel-tv fås följande fördelar:
- möjlighet att gratis ta emot en mängd utländska kanaler, där de flesta inte går att få in via kabel-tv
- större utbud av HD-TV-kanaler än vad som är tekniskt möjligt via kabel-tv.
- möjlighet att ta emot betal-tv-kanaler från Canal Digital

Det är fyra satellitpositioner som är aktuella, se tabell nedan och separat webbsida med  mer detaljerad information om utbudet.

satelliter
satellitposition
position i satellitmottagare
(DiSEqC 1.0)

webbsida
Thor (Canal Digital)
1,0 väst
A eller 1
www.canaldigital.se
Hotbird (eller Eurobird)
13,0 öst
B eller 2
www.lyngsat.com/hotbird.html
Astra
19,2 öst
C eller 3
www.lyngsat.com/astra19.html
Eurobird + Astra 2A/B/C/D
28,2 öst
D eller 4
www.lyngsat.com/28east.html

Dessutom är Boxers hela utbud  tillgängligt för den som väljer detta i stället för ComHem.
Det är för närvarande 6 fria kanaler (SVT1, SVT2, Barnkanalen/Kunskapskanalen, SVT24, TV6 och TV Finland) samt drygt 30 stycken betalkanaler. De fria kanalerna avkodas centralt hos oss, och kommer vara möjliga att ta emot utan avkodningsbox för den som valt Boxer i ställer för ComHem.

Kostnader

För att se de fria programmen, cirka 900 tv-kanaler, behövs ingen månadsavgift alls.

Till detta kommer kostnaden för satellitmottagare, från 800 kr för de fria kanalerna. För att kunna ta emot samtliga fyra satellitpositioner bör man försäkra sig om att mottagaren klarar detta (kallat DiSEqC 1.0). Vissa mottagare från Canal Digital klarar endast en enda satellitposition, och då får man nöja sig med utbudet från Canal Digital, om man inte skaffar sig ytterligare en mottagare. Endast en enda mottagare per hushåll kan dock vara aktiv.

En mottagare för Boxers fria utbud kostar från 400 kr.
Numera finns också kombinerade mottagare för Boxers utbud och satellitmottagning.